Bursa Büyükşehir Bld.si tarafından yaptırılan, kapasite ve teknik donanım açısından dünyadaki ilk 5 merkez arasına girebilecek olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, 11 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 20 bin metrekare alan üzerine konumlandırıldı. Merkezde 14 farklı bölümde, 250’den fazla deney düzeneği sergilenecek. Ayrıca çocukların görme, işitme ve özellikle dokunma duyularına hitap eden bir sistem uygulanacak. Merkeze gelen çocuklar bilimi uygulamalı deney düzenekleri üzerinden eğlenerek öğrenecekler. Bu merkezde çocuklar her şeyi görecek, dokunacak, test edecek.
Bilim ve teknoloji alanına olan ilgiyi arttırmak ve geleceğin bilim insanlarının yetişmesine katkıda bulunmak amacıyla tasarlanan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, öncelikle 6 ile 15 yaş arası çocukların sonrasında ise 2’den 92’ye herkesin dikkatini çekecek nitelikte.
Merkez hakkında bilgi veren Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe: “Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, ülkemize yakışır nitelikte ve “Bilimin Serüvene Dönüştüğü Yer” olacak. Sadece Bursa’mız ile kalmayıp tüm Türkiye’nin geleceğine katkı sağlayacak olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

BTM’de Sizi Neler Bekliyor?
250’ye yakın uygulamalı deney düzeneğinden oluşan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde; Yenilenebilir Enerji, Suyun Serüveni, Dev Makina, Enerji Makinası, Jiroskop, Vorteks/Girdap Tüneli gibi özel galeriler de bulunuyor. Ayrıca merkezde; eğitim salonları, kimya, fizik, robot ve birçok konuda atölye alanları, bilim şovları, bilim kampları ve söyleşileri, simülasyon cihazları, video duvarı, kafeterya, planetaryum, 3 boyutlu sinema salonu gibi alanlarda olacak.

Bilimin Sultanları Sergisi
Bilim ve Teknoloji Merkezi kapılarını Bilimin Sultanları Sergisi ile açacak. Başkan Altepe sözlerine, ‘’Geleceğin bilim insanlarının yetişmesi için uygun ortamları oluşturmaya çalışırken onlara ecdatlarının buluş ve icatlarını göstermek ve gençlerimizin Türk ve Müslüman kökenli bilim insanlarından feyz almalarını sağlamaya çalışacağız’’ diyerek devam etti.

BTM Binası Dikkat Çekiyor
Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin  ‘’Bilimin Serüvene Dönüştüğü Yer’’ sloganıyla ziyaretçilerini kabul edeceğini belirten Altepe, “ORBİT modeli esas alınarak oluşturulan mimari konseptinde, binanın dış cephesi ‘Bohr atom teorisi modelinden ilham alınarak tasarlanırken, iç mekanda güneş sistemimizdeki ‘Galaktik Düzlem’den detaylar kullanıldı. Ayrıca binanın içindeki tüp geçitte “DNA molekülünün fiziksel yapısı’ uygulandı. Statik taşıyıcıların toplam sayısı periyodik cetveldeki elementlerin toplam sayısına eşit tutuldu” diye ekledi

Bursa Altın Çağ Dönemini Yaşayacak
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı vizyon projelerinden Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi, 2013 yılının son ayında hizmete açılmak için gün sayıyor. Merkezin açılışı dünyaca ünlü gezici geçici sergi Bilimin Sultanları ile yapılacak.
Türkiye’nin en kapsamlı bilim merkezi olan Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi ile Türkiye’de ilk kez sergilenecek olan Bilimin Sultanları sergisi Aralık ayındaki açılış ardından bilim severlerle buluşacak.
Bilimin Sultanları sergisiyle; geleceğin bilim insanlarını ecdatlarının keşif ve icatlarıyla buluşturmak ve gençlerin Türk ve Müslüman kökenli bilim insanlarının çalışmalarından ilham almalarını sağlayabilmek hedefleniyor.

Türkiye’de ilk Bursa’da
Gezici ve geçici bir sergi olan Bilimin Sultanları Türkiye’ye ilk kez geliyor. Sergi, Bursa’ya gelmeden önce ABD’de bulunan bir çok bilim merkezinde, Kanada’da, Güney Afrika’da, Dubai de sergilendi. Serginin Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nden önceki durakları ise Malezya’nın Kuala Lumpur ve Norveç’in Oslo şehirleriydi.

Altın Çağ Aydınlanıyor
Bilimin Sultanları Sergisi dünya üzerinde yaşamış olan Müslüman bilim adamlarının “Altın Çağ” (700-1700 M.S.) boyunca bilime, matematiğe ve teknolojiye yapmış oldukları eşsiz katkının ve bugün hayatımıza dâhil olan birçok buluşun onure edildiği bir sergidir.
Bilim Sultanları Sergisi bugün batı tarafından sahiplenilen birçok buluşun Müslüman bilim adamları tarafından bulunan ya da temelleri atılan buluşlar olduğunu gözler önüne seriyor. Sergi; astronomi, yön bulma, matematik, tıp, eczacılık, enstrüman yapımı, mühendislik, su taşıma teknikleri, optik ve uçak gibi bir çok konuda Müslüman bilim adamlarının başarılı buluşlarını bilim severlerle buluşturuyor.
Bilimin Sultanları sergisi; 35 interaktif ve uygulamalı düzenek, 3 dokunmatik ekranlı oyun, 10 video gösterisi ve 75 posterden oluşmaktadır. Sergi için Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde 800m2’lik alan hazırlandı.
Ziyaretçiler; İbn-i Nefis’in 1242 yılında icat ettiği cihazda kendi kalp atışlarını görebilmek için nabız sensörlerini tutabilir, El Cezire’nin 3m boyundaki Filli Su Saati’ni inceleyebilir, Hezarfen Ahmet Çelebi’nin Galata Kulesi’nden uçmayı nasıl planladığını, uçuş hareketini yapabilmek için kolların nasıl hareket etmesi gerektiğini uygulayarak görebilir, öğrenebilir.
Bilimle, tarihle ve sanatla ilgili her kesimden küçük büyük her insanın dikkatini çekebilecek Bilimin Sultanları sergisinin Mayıs ayına kadar Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nde ziyarete açık kalmasını planlanıyor.

Bizi Pinterest'te Takip Edin

Bizi Facebook'ta Takip Edin



Bizi Instagram'da Takip Edin

@bursapanorama

Bizi Youtbe'ta Takip Edin

Bizi Twitter'da Takip Edin

Bizi Google+'da Takip Edin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir